Sunday, 29 January 2017

Welcome to Sarawak Hazierah

Be a university student surely a wish come true,either me or anyone else are sharing the same feeling of enjoyment and happiness when you are finally enter the university.

"Belajar pandai-pandai nanti boleh masuk u"

Alhamdulillah,I finally archieve that.My course is Network Computing,yeah science computer.To tell you,I scared to death when I checked the UPU result,like seriously and the first thing I wanted to check is which uni I get and Alhamdulillah here I am,Unimas Sarawak and the people who flash a smile was my mother, ignoring the fact about many parents out there dont want to send their kids here -_- my mom is super mom.When people ask me why Unimas?What I was thinking when I filled the UPU are:

#By distance it is far from my home,but by time sebenarnya lebih cepat sampai rumah.
#Kos Unimas gempak-gempak,which I think it is true *not boasting myself,at ALL
#Facilities,but the operation of bowling centre is close already *tipahtertipu but hey we have swimming pool so ok la

The first week at UNIMAS,there was Minggu Aluan Pelajar (MAP) which is the part I hate the most but surely there's a sweet moment that I can cheer on until today.On the last day of MAP week,there was Malam Rumpun Budaya and I was the cheerleader of the night *vomit.Got many friends,and also a new nickname coz my face is almost similar with a senior.


this is Sakura College,freaking small coz the design came from Japan

Move in to another college

I only spent two weeks in Sakura before I moved to another hostel which is Kolej Kenanga.Why?Because I join PALAPES DARAT,this is 100% true please don't laugh because only me can do that, HAHAHAHAHAHAH gelakkan diri sendiri sambil nyanyi lagu siapa suruh masuk Palapes


Of course the expectation and the reality were totally a different word from another world,world of aliens and predators (please get me).And after a few selections,interview,and isi borang banyak nak mampus,officially I am budak Palapes,please google if you don't know what it is because I only know about Palapes in matrics before but didn't care.And know what,I need to go through Minggu Suai Kenal(MSK) *onlyforpalapes.Please remember the fact that I hate orientation week.AND again,I'll never forget that week,the struggle to become a part of this family is very challenging,and when our seniors officially announced we are officially their brothers and sisters,I think I really want to cry of happiness.



This post can be very long if I decide to tell the details XD ,wait for the next post yaw because I want to sleep after a hectic week,er I  think this happens every week.See ya,bye!
Kamsahamnida!

Wednesday, 3 August 2016

Second time to Indonesia

Haritu aku pergi Indonesia.Kena buka itinerary balik sebab tiap kali orang tanya berapa hari pergi,aku memang tak ingat.Kami pergi on 28 Mei sampai 31 Mei,4 hari 3 malam,jap je huhu.28 Mei hari sabtu,kami bertolak ke Kl then ambik adik dekat Shah Alam.Abah pecut sebab dah Aina dah nangis ingat takda orang nak ambik dia kat asrama lulz.Lepas tu kami terus naik ERL untuk ke KLIA2,kalau ikutkan harga tiket ERL and parking dekat airport sebenarnya lebih kurang untuk bajet family,tapi kalau sorang2 better naik ERL untuk jimat.

Anyong~~



Takda orang sebab pagi 

yep,kami tidur dekat airport hahahaha sebab flight pukul 7,so nak bagi smooth,ramai-ramai ni kang ada kena tinggal

Kami sampai Soekarno Airport, Jakarta dalam pukul 9 lebih,sarapan nasi lemak dalam flight.Mula2 plan nak pergi Taman Mini Indah dekat Jakarta,tapi bapak supir nya bilang nanti macet,jammed jadinya harus ke Bandung terus.Kejang bontot duduk dalam van,tak pernah lagi aku tempuh jammed macam tu,bayangkan dalam pukul 5 lebih baru sampai dekat rumah kain -_- so kalau nak pergi bandung baik suruh pilot landing dekat bandung terus.

Ni rumah kain,sorry Kak Ja takda gambar proper XP 

Ni second day,tidur Homestay Ibu Yanti,cantik and selesa :)

Second day,kami start journey dengan ke kedai kain Bandung exclusive,sementara tunggu pasar baru nak bukak.Kat sini untuk yang tak berduit macam aku ni baik ambik gambar dengan patung baju sudah,tunggu kaya dulu baru boleh beli kain mahal hoho .

menu kami pagi2 ayam penyet,abang waiter yang ambik gambar ni muka mcm pelakon sinetron,tapi udah ada cewek sedih sobs.

Btw,ni dekat Pasar Baru Bandung,best untuk shopping.sampai situ,ada 2 orang abang tukang guide takut sesat,bila nak balik pandai2 la bagi duit sikit kan,orang dah tolong kita.Yang paling tak boleh lupa dekat sini,penjaga tandas ingat aku nak tawar menawar harga masuk tandas dengan dia sebab dia sebut "harga pas" maksudnya harga mati,tak boleh kurang.sadis sekali hidup ini.

Kami teruskan perjalanan ke Jalan Cibaduyut and Jalan Cihampelas.Dekat sini boleh dikatakan banyak barang branded,kalau convert duit malaysia,kasut ngan handbag harga dalam ratus-ratus jugak la,ada je yang murah (kot) lol.Dekat sini ada Waliband gred AA tengah-tengah nak membeli dia muncul kat belakang sambil nyanyi-nyanyi.erk bunyi macam seram.



And this is Kartika Sari punya kedai,brownies dia sedap!

With Kak Ana yang nak kawen dah huhu

3rd day,vroom~~

Menuju ke Puncak,Bogor.Breakfast beli dekat Indomart,macam 7E la tapi best gila sebab barang dia murah.Aku dengan umi asal masuk Indomart je beli cheese.



Singgah Kawah Putih,kena naik van oren ni untuk sampai kat atas


Tadaaaaaa Kawah Putih Ciwidey,dekat sini bau belerang kuat kena pakai mask dan ada banyak mitos.



koya ciket~~



Kak Sah

Makan dekat restoran tepi sawah


Masa ni aku dah start tak sihat,boleh pulak sepupu aku makan mi indon+nutella, -_-







demam huhu

lepas sarapan,terus bertolak ke Jakarta.

Aku rasa rugi gila sebab sampai lewat dekat Alfa Resort ni tapi check out awal.Kawasan sekitar ni ramai orang Arab,Supir (pemandu) kami,Encik Aris cakap memang dari dulu pendatang arab berkampung kat sini.Macam-macam ada kat sini,flying fox depan villa,court basketball,kolam renang,kuda.ergh sayangnya tak sempat.

Kami sampai agak awal,pastu pak supir cadang pergi dekat satu tempat shopping ni,bagi masa dalam 2 jam camtu, terkejar-kejar beli barang haha.Takda gambar,rushing sangat katakan.Tapi compare to pasar baru,kat sini agak mahal.

nak muntah nak muntah nak muntah

Flight kami delay,jadi sampai Malaysia malam.Before flight,muntah lagi.Otw balik naik Air Asia Indon,makanan pun Indon,tapi bersyukur gila aku dapat nasi lemak Malaysia,dah tak lalu oi makan ayam penyet.Balik rumah 3,4 hari aku jadi cam muak ngan nasi,aku rasa sebab aku makan banyak nasi dekat Indon,nasi putih dia lain sikit,sedap.Conclusion,trip kali ni best lagi dari Medan dulu.Tq kezen merangkap tourguide kami hehe.Pak supir pun sporting!Kali ni souvenir dah tak hilang tapi kamera hilang,sebab tu gambar kat atas kebanyakan bukan aku ambik.Sayangnya gambar hilanggggg.That's all,sorry post panjang,night!


Kamsahamnida!

Friday, 29 July 2016

Raya post with jiwang feeling

It's already the end of July and currently 1.32 a.m. I decide to write a post.So,my first day of productivity went well Alhamdulillah.It is not as perfect like your imagination,waking up early,pull excercises and workout,then back home take a sip of coffee and thinking bout life and end your day with a good reading material.Yepp it's 80% different but come on a baby step is not bad right.Just now,I had a conversation with Mun,my ganu classmate (We talk in ganu accent since first day eheh).I miss her,I rely on her a lot when in matrics,of course we did have some arguments before,,hek hek life in matrics sangat stress ok but at the end together we will ask for apology in person.

"Apologies can be hard but they are necessary" Tetiba jiwang ingat Mun.dot dot dot...

Since raya almost at the end,I would like to share with you guys some of my photos,of course bukan muka I sorang je,I'm not responsible of any vomit issue here :p

Take a look tadaaaa
Mak jemah terkezzuut sebab orang ambik gambar.propa sangat

           
Ni bukan gambar suruh kira jerawat okey.Makeup artist by cousins

Di tepi sawah padi nan hijau~~~
masa ni make up dah cair bukan sebab terpengaruh dengan black metal

adik pompuan saya yang ganaz

adik and le cousins
with bangla,I look scary tho

abang nak bawak tipah pergi mana


le closest cousin

Rumah mak saudara aku,Mama.I look tall hew hew

Kak Imah aka kakak susuan,yep aku ada kakak susuan 

Obviously this is Iphone or Ipod camera,lupa sebab tu muka tetiba putih.with cousins aka kakak susuan lagi

rumah Mak Ngah (sila baca dalam accent ganu)

seperti biasa,Azia di dalam ketakutan yang nyata

Mostly dalam ni single kecuali mak dengan mak saudara aku hahaha


I was suprised to get wishes from my beloved lecturer,Miss Chew(I replied her with a picture of ketupat that I made sorry miss >_< ) yep she's chinese guys.She even send me few tips before balik kampung haha,very caring one.Hiyargh feel sleepy already,ganbatte myself and you guys for tomorrow and future.Adios!Yasumi!
Kamsahamnida!