Monday, 3 June 2013

Horas Horas Medan

My family and I went to Medan,Indonesia. Empat family pergi.Lima puluh minit naik flight,tekangggg aku.Tak sempat nak nikmati pemandangan pasal kena isi borang apa entah.We arrived at Polonia Airport,Medan at 5.50 p.m.(indon).board,rent a van to berastagi.Euiii I saw label of 'babi kicap,babi panggang'.In journey,chilling and starving!Ate at Garuda Restaurant.The foods were delicious and spicy,diorang serve makanan hidang.I ate tempe!favouriteee heee.The price almost same with Malaysia,about rm15 per person.10 p.m. we arrived at Mikie Hotel and yes kami kena tipu.Queen size bed changed into a single one.Rilek ah KONGSI GELAP GAPO GINI.Tak cukup katil je pon

Yawninggg,Dawn,solat subuh dua kali,ingat dah subuh rupanya belum.8.30 a.m. we went to Berastagi Market.My father bought souvenier when we met an old 'oma'.Then we took a journey to Toba Lake.Lama giler duduk dalam van.Lenguh abis tulang bontot.After a decade,yeayyyyy KITA SUDAH NYAMPAII!Subhanallah the nature are so refreshing.Took a ferry to Toba Island,kat sana ada perkampungan batak,diorang ni yang makan segala benda tu.Dulu,manusia pun diorang makan.In ferry a group of children sang songs to passengers,then they swam into the lake to get some money from us.


"lempar wang kertasnya pak"


We gave them some money,when my cousin asked them the money used for what?


"untuk main internettnyaa".              

 K fine.Diriku sangat memahami kehidupan tanpa internet.


Next day we went to Medan city,nak shopping la puloksss I dont spend any 'rupiah' yet coz I waited for special prices of an item,but the sellers sold their items at same rate with Malaysia.Come on man dont be cruel like dat.i didn't hold the souveniers randomly,we didn't know the products made from what materials.Most of the keychains designed like patung yang diorang duk puja puja tu  so why I need to buy it?When we arrived at the city of medan,almost all the stores closed even it was still evening,pak supir told us that it is normal coz  robberies are so active at night .Huhu nak beli belah uhuhu.Ada konsert indon dekat Merdeka Walk,merdu gak suara~~Merdeka Walk most like medan selera here,macam-macam ada tapi kena beware la kang terrrrmakan apa yang tak patut pulak.My aunty wanted to take dinner at McDonald,but sorry I'm not interested.Kemurungan akibat tidak dapat membeli belah mengatasi segalanya and one more boikot weh boikot.Layan konsert je lah~Tetiba abah ajak pi makan kat Pizza Hut,area tu gak ar.Makan 3 orang je beb,abah,aku and zarif ahaha ni yang syok nak pesan semua benda ni.Harga,murah sikit kot berbanding Malaysia coz we got free a bowl of dessert ^^.The restaurant's design also different with our country.Classyy Then,
I spent 80 000 rupiah for a shirt and 5000 rupiah for phone sticker.Aku tukar lebih kurang RM200 into rupiah.Tu yang tak habis2 lagi,even I spent a lot on cordial drink.I dont have mood to talk more about the cordial.ergh

Time to say goodbye,we board our flight at 6 a.m. (Indon).
Manyak ngantuk wooo Lepas solat subuh dekat airport ada pegawai kastam tegur,handsome jugak la.Dia pun solat gak tadi.Tanya dari mana,solat ke tadi and so on.Surau dia campur laki and perempuan,takda tabir-tabir pun.Masa check barang,aku punya cordial tadi kena rampas.Liquid tak boleh masuk.Nak mengamuk aku,nak bagi cikgu tu woi!Mula-mula dah lepas,tiba-tiba pegawai kastam yang handsome tadi mai ambik dekat tangan aku.Cordial tu dalam kotak.Let me take my words back,he's not handsome anymore.Sebenarnya boleh je bawak balik tapi takle bawak atas flight.Kesilapan teknikal,tak ingat.Sampai LCCT Malaysia,stay umah mak saudara aku satu hari,sempat pergi nilai and Jalan San Peng.Qada' beli belah.Sesampai kat rumah kami mendapati basikal hiasan,keychain,dan souvenier kami tiada di dalam bonet kereta dan disyaki telah tertinggal di airport.So,kesimpulannya minta maaf to my schoolmate,souvenier takde,uhuhu.Kalau dah takde rezeki,memang tak dapat ah.Mak aku cakap tu baru hilang barang sikit tu,kalau hilang benda lain tak tau la.




 Breakfast at Mikie Hotel,Berastagi




my mother and her siblings






Solat Jama' here



at Pizza's



 80 000 rupiah=RM25.60


Alhamdulillah,walaupun keluarga aku ni tak loaded,tapi masih berpeluanglah nak pi jalan-jalan macam orang lain.Mak aku cakap,kalau duit dalam bank bertimbun simpan je,takde nikmat.Yeah mom,totally agree.I saw many people sleep in the pavement at Indonesia.Manusia kadang2 tak pernah bersyukur.For example me,cemburu gila tengok orang lain dapat itu ini padahal Allah dah bagi lebih dari cukup.Tubuh badan sempurna,makan minum cukup.Try la dengar nasyid Forgive Me by Ahmed Bukhatir,meaningful lyrics~~OK This post is long enough heee ><.
Assalamualaikum muslims, May Allah bless you


Lot of loves,Hazierah Mazlan




Kamsahamnida!

No comments :

Post a Comment